Събития


Назад

Международното жури на Конкурс за елегантност „Дръстър” се довери на AGRESSIA


На 09.09.2017 г. в гр.Силистра, пред хотел „Дръстър” и сред очарованието на неповторимата Дунавска градина се проведе за втора поредна година, единствения по рода си конкурс за ретро и класически автомобили "Дръстър". Събитието организирано от спортен клуб „Българска автомобилна слава”, премина под егидата на Община Силистра и с домакинството на едноименния хотел „Дръстър”, а организаторите могат да се похвалят с огромен успех.
Благодарим за доверието на организаторите и компетентното жури в състав:

Проф. Харалд Лешке – Председател
Започвна като автомобилен дизайнер с Даймлер-Бенц Груп. Пръв асистент на Бруно Сако, който оглавява Даймлер-Бенц Дизайн. От 1993 до 2007г. проф. Лешке оглавява Мерцедес-Бенц Студио за Иновативен Дизайн. Той води проекта „Майбах Екселеро”. През 2007г. стартира „Лешке Дизайн” и се мести в България. Нает е като Главен мениджър от Гриша Гранчев (Литекс), за да подготви стратегията за производство на автомобили на компанията Литекс Мотор. Той участва в проекта БГ Автомобил ЮНИВЕРС заедно с проф. Сашо Драганов. Проф. Харалд Лешке е автор на статии за Топ Гиър България, Ауто Мотор унд Спорт, Ауто Билд. Преподавател в Техническия Университет в София, Университета Мохоли-Маги за изкуства и дизайн в Будапеща.

Академик професор Сашо Драганов
Професор по индустриален дизайн в Техническия университет, ръководител на екипа за БГ Автомобил ЮНИВЕРС с проф. Харалд Лешке и участието на Мерцедес Брабус и др. Автор и ръководител на проекта за въздушна железница. Академик в Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ и директор на Институт за индустриален дизайн към БАНИ. Председател на Националната асоциация за дизайн и реклама 1996-2017. Член на УС на Камара на българските дизайнери 2012-2017.

Д-р инж. Пуджати Ренато
Д-р инж. Пуджати Ренато е председател на утилитарната комисия на FIVA, както и член на бодра на ASI – Automotoclub Storico Italiano. Той е известен специалист по военни автомобили, а знанията му относно историята на класическите превозни средства са невероятни; той притежава забележителна колекция от класически автомобили. Експертен член на няколко музеи, фокусиращи се главно върху класически превозни средства, както и върху класически самолети; той членува в много италиански журита на няколко различни събития. Д-р инж. Ренато е президент на Изложбения център в Порденоне, Италия.

Петя Гром
Г-н Петя Гром е колекционер, историк и писател; Главен секретар на SVAMZ, собственик на един от най-големите частни музеи за исторически мотоциклети в Европа. Архитект по професия, експерт на Комисията за мотоциклети на FIVA. Неговите мотоциклети са сред най-редките в Европа и постоянно печелещи награда на Вила Д’Есте.

Небойша Джорджевич
Г-н Джорджевич е машинен инжинер, автомобилен историк и писател. Той е бил президент на Обществото на автомобилните историци в Београд. Всяка година през април обществото организира най-голямото събитие за класически автомобили в Сърбия. Член на журито на конкурса за елегантност в Синая (Румъния).

Овидиу Магуреано
Г-н Магуреано е президент на секцията DACIA CLASIC на румънския автомобилен ретро клуб и известен колекционер.

Цалиос Констандинос
Председател на най-големия гръцки клуб за исторически автомобили Л.Е.К.А.М, утвърдено име и колекционер. Негови автомобили са изложени в музея за класически автомобили в г. Солун.

Едуард Асилелов
Колекционер и професионален реставратор, утвърдено име сред гилдията в Русия. Редовен участник в ежегодното изложение „ОЛДТАЙМЕР ГАЛЕРИЯ СОРОКИН”, където неизменно е на централен щанд. Носител на много престижни награди и над тридесет дипломи, грамоти и отличия. Утвърден специалист в довоенните американски автомобили.

Мехмет Куручай
Г-н Куручай е колекционер и реставратор. Активен участник в мероприятията с исторически автомобили в одринска Тракия и основен партньор на Рали Марица.